20. 11. 2011

Film: Tintinove dobrodružstvá (2011)

Ľutujem jedno: že počas môjho detstva som k Tintinovým komiksom nemal prístup. Cítim, že by bol môjmu srdcu blízky- chalan jeden strapatý. Hltal som časopis ABC, Rychlé šípy, Bublinky(pamätá sa niekto?), Dännikena a Nienackého. Liezol som počas búrok po stromoch (rozkolísaná pirátska loď), kolienka pravidelne zrýpané od pádu z priveľkého bratovho bicykla. Tintin v našich končinách nemá takú tradíciu, aby jeho 3Dfilmový príchod vyvolal príval nadšenia, bolo teda treba veriť menu jeho geniálneho režiséra- Stevena Spielberga a faktu, že toto je hrdina, ktorého sa nevzdal a chcel sfilmovať takmer 30 rokov.

Som rád a vďačný, že Spielberg je jedno veľké hravé decko túžiace po naivných romantických dobrodružstvách (lode, lietadlá, telegraf, poklad, púšť, piráti, všeobecné porozumenie ľudí všetkých krajín). Načo sú nám zákony fyziky, hranice, obmedzenia, pesimizmus? Bodaj by bolo takýchto chvíľ v kine viac! Skvelé, že Štefan to tlačí do svojich filmov. Spolu s náukou, že rozum (Tintin vie všetko a čo nie, naštuduje v knižnici) a šikovnosť zvíťazia nad hrubou silou a korupciou. Treba mať v sebe aspoň trochu toho presvedčenia a film sa vám bude páčiť aj bez predchádzajúceho poznania (googlenia) pôvodnej látky.


Čo sa páčilo mne:

Tintin je mladý Indiana Jones a MacGyver v jednej osobe. Sebavedomý hrdina s univerzálne sympatickým zjavom. Vyzerá ako chlapec, ale už má prácu (reportér). Má detsky veľké komunikatívne oči, ale silné bicepsy a bojové reflexy, aby premohol (no nezabil) desiatky protivníkov. Zvedavosť, deduktívne schopnosti a túžba po dobrodružstve ho privedú na stopu pokladu z bájnej lode Jednorožec. Nie je však jediný, kto sa vydáva na nebezpečnú misiu..

Vizuálne spracovanie sa blíži k dokonalosti! Tintinove dobrodružstvá každú chvíľu ponúkli záber, keď si mozog nebol istý, či oko sníma kresbu alebo film –  arabské mesto, nočný prístav.. Ohromí teda hlavne architektúra, pozadia, ale napríklad aj zvírený prach, či morská voda (kým nevyšplechne). Na vysokú úroveň vyladený motion capturing dovoľuje hovoriť o dobrých hereckých výkonoch (hlavných) postáv. Textúra pokožky už nepôsobila ako guma, vrásky sa vlnia prirodzenejšie. Oblečenie sa vlní a krčí ako má, aby   neodvádzalo pozornosť. Žiadne papierové tuby ako oblečenie detičiek v Polárnom exprese. Ani to, čo volám „Efekt mŕtvych očí“ už nebolo také silné ako pri predchádzajúcich CGI počinoch. Tintin sa občas zadíval 10cm od tváre psíka, ku ktorej hovoril alebo severozápadne od pergamenu, ktorý čítal a občas tie oči vyzerali ako sklenky, s ktorými sme sa hrali ako chlapci na dvore, ale nič strašné. Veci pomohlo, že črty tvárí a tiel boli komiksovo zjednodušené a nesnažili sa byť ľudské za každú cenu (áno, hovorím o tebe- Final Fantasy: Esencia života, 2001

Animácia jej vlasov zhltla polovicu rozpočtu

Ale to sú maličkosti, ktoré vám napadnú, len ak na chvíľu odtrhnete pozornosť, aby ste zdvihli zo zeme vetrovku, alebo sa napili. Lebo na plátne sa stále niečo deje, a keď nedeje, kocháte sa krásnymi a bombastickými scenériami (rozpočet 130 mil.$). Dianie má vtip, akcia grády, zápletka nie je infantilná, ale vcelku pútavá a akurátne temná. Pozrieme sa do viacerých krajín, pôjde sa rôznymi dopravnými prostriedkami. „Kamera“ lieta ako bláznivá, veľké pirátske lode sa zrážajú a odrážajú a bojujúci piráti sú mrštnejší ako akrobati z Cirque de Soleil :o)

Nepáčilo..
Bolo toho málo a musím sa vžiť do kože malých detí, ktoré tvorili väčšinu osadenstva kina. Ten pes Snowy! Jeho prvú skicu mali zničiť, počítače exorcizovať a začať odznova. Vyzeral ako malý biely čínsky klokan.. ako niečo, čo vás bezdôvodne napadne a obdaruje besnotou. Mal amorfné brucho a zvláštne sa mu ohýbali nohy, keď si sadal alebo sa prikrčil. Jeho o pár rokov starší kolega - psík Bolt bol omnoho uveriteľnejši. 
Dej mohol byť pre deti prízložitý. Trvalo cca 80 minút, kým vyšlo najavo, že ide o poklad. Museli sa vysporiadať s akousi kliatbou, desiatky minút hľadieť, ako hlavným hrdinom hrozia smrťou, strieľajú po nich, hádžu ich o zem alebo do vody. 10 zamračených tvárí na jedno srandovné pošmyknutie psíka alebo jeho nabúranie do kravského vemena. Vieme, že schopnosť menších detí udržať pozornosť klesá, ak sa každých 5 minút niekto nepokĺzne, neprezlečie do ženských šiat, alebo netresne hlavu, aby mu okolo nej lietali žlté vtáčiky.
Alkoholizmus si zaslúži samostatný odstavec. Uznávam, že je to zlá závislosť a potrebuje osvetu, ale patrí do  takéhoto  filmu? Tintinov spoločník, hromotĺcky kapitán Haddock, tri štvrtiny filmu bojuje so svojimi démonmi a Peter Rúfus s jeho dabingom (chvíľu prízvuk, chvíľu bez prízvuku, chvíľu Sturm und Drang). Škoda, že nie iný Peter- Debnár.. :o(  Túžbe po fľaši, (keď nie whiskey, aspoň 100% lieh), je venované toľko času, že som začal mať podozrenie, že kapitán Haddock je slovenského pôvodu:o) Haddockovi alkohol pomohol vrátiť pamäť (kruciálny moment príbehu) a iný raz milým hrdinom priamo zachráni krk. A kedže ja beriem VŠETKO čo vidím vo filmoch  doslova- vyložil som si to, že slopať je fajn a užitočné a asi s tým začnem. Ale, nie srandujem :o) Dobrý hlt alkoholu sa dokonca ušiel aj neborákovi strašidelnému Snowymu. Tá dejová linka našťastie ostala nedopovedaná, žiadny psík netykoval, Sloboda zvierat pohov. Jednoducho priveľa alkoholu. Výkričník venujem aj jednej hrozivej poznámke o zoofílii, ktorá síce zaznie okrajovo, ale do takéhoto filmu určite nepatrí! 
"Hik! Hentá knajpa bude ešte otvorená, poďme Tintin!"
Vplyv kapitána Haddocka na hračkársky priemysel


Na hrane páči-nepáči ostala hudba. Zložil ju legendárny John Williams, ale nešliapal na celých 100 percent a pár minút po predstavení som si nevedel vybaviť žiaden charakteristický motív. Och – a 3D kabát vôbec nebol potrebný, uvedomil som si ho len pri jednej palici namierenej do publika. Párkrát som si dal 3D bakelit dole z očí a minimálny rozdiel.

Záver
Tintonove dobrodružstvá odporúčam ako fajný kinozážitok na víkend. Len nechoďte v doprovode úplne maličkých detí- keď dohryzú pukance a dosŕkajú džúsik, budú sa nudiť a vyrušovať vás pri sledovaní :o) 
A rada ako si čo NAJVIAC užiť tento film? Nečakajte veľké Záverečné vyvrcholenie, nepríde (len vytvorená pôda na pokračovanie). Užívajte si každú väčšiu práve prebiehajúcu akčnú scénu.


Žiadne komentáre: