6. 12. 2011

Film: Dámska jazda - Ženy sobě - Bridesmaids (družicová recenzia)

(Pozn: A ešte to s tým distribučným názvom dopadlo dobre, napr. v porovnaní s Jennifer's Body (2009)- český preklad znel: Bacha kouše! Slováci vtedy prekvapili- raz za sto rokov nešli cestou otrockej inšpirácie od bratov Čechov (Bacha ukusuje? hryzie? uždibáva?) a ostali pri anglickom názve. Ak ste len občasný návštevník kina, stačí si pamätať, že je to film, v ktorom hrá budúca viacnásobná držiteľka Oscara Megan Fox čosi ako kvázifeministického upírodlaka a stvára kúsky ako pálenie vlastného jazyka zapaľovačom a kúpanie sa v plavkách telovej farby, aby si nerds celého sveta mysleli, že ju videli nahú.

Pardon, odbočil som. Ak by som bol prinútený vybrať jeden ženský film, na ktorý ste mohli v roku 2011 ísť so svojou nežnou polovičkou bez ujmy na psychickom zdraví a mužskom sebavedomí (prečo nie si ako  tento Robert Patizón?!), bol by to film Bridesmaids (r.Paul Feig). Prípadne by už mal byť aj na DVD, môžete ho spolu skuknúť na tej novej poldruametrovej Samsung televízii, ktorú ste "jej" kúpili na tohtoročné Vianoce a predčasne vybalili, aby už dlhšie nemusela pozerať rugby  na vlani zakúpenej televízii, ktorá má uhlopriečku len úbohých 108cm.   

Štvrtá a piata zľava

Plusy: Hlavná myšlienka o vernom priateľstve. Pekne vykreslený priateľský až milenecký vzťah dvoch hlavných hrdiniek, ktoré sa poznajú od detstva a teraz jedna sympaťáčka ide druhej chystať niečo také významné alebo skoro zbytočné ako dojímavá predsvadobná rozlúčka (ženský a mužský pohľad). Dovolil by som si zacitovať z knihy   Táne Keleovej-Vasilkovej Modrý muf citov- "Tie dve o sebe vedia všetko. A napriek tomu zostávajú  priateľkami." Srandujem, nikdy som od nej nič nečítal. Ale zdá sa mi, že nejakú modrú knihu TK-V napísala :o)
V Bridesmaids hrajú celkom rúče /zrelé/ baby. Blondína (Kristen Wiig, SNL), hnedá (Maya Rudolph, Idiocracy) a k nim rákoš na všetko odhodlaných kamarátiek: chudá, tučná, jemná, drsná. Napospol komičky a ako také sa neboja  zhova zhodiť. Nedávajú si prílišný pozor na jazyk a činy. Avšak nekonajú protivne a nelogicky- ako keď sa Julia išla napchávať špagetami a vierou, po tom, čo všetkým naokolo, vrátane diváka,  urobila zo života peklo. Tieto to s hystériou nepreháňajú, užívajú ju striedmo. Zmierujú sa so životom (a jeho nespravodlivosťou) a miestami si zapisujú i víťazstvá. Ako v každom  správnom chick-flicku, nájde sa tu veľa dojímavých momentov a pišťania. Nedajte sa odradiť. Dialógy, ktorými sa postavy častujú, sú originálnejšie ako inde, ostré, sem-tam sa dokonca zaligoce hláška alebo telesný gag ako od Farrelly Bros, až mi zabehla oliva. Z tohto uhla pohľadu je Bridesmaids film, ktorý môže diváčkam zdvihnúť sebavedomie (ženy nie sú len to, čo sa zdajú a čo sa od nich čaká, ale majú aj hrubozrnnú časť, ktorú môžu ukázať). 
"Yeaaah! And kick some balls!"

Navzdory pochopiteľným zvodom a istým paralelám si film zachováva odstup od neduhov Sexu v meste. Plusom sú aj mužskí herci, ktorí hrajú zapamätateľne, bez toho aby uberali priestor ženám- Roy z IT Crowdu, Daffyd z Little Britain a hlavný sekáč z Mad Men.  Pekné mestské prostredie, kamera, hudba (až na.. to v ďalšom odstavci..)


Mínusy: Som  divák vytrénovaný v odhaľovaní filmových klišé (s polhodinovým predstihom), a tak ma iritovalo, že talentovaní tvorcovia pred i za kamerou strácajú zbytočne veľa času obohraným dejovým zvratom - veľkým pochybením a jeho následkami. Hrdinka musí všetko bezdôvodne pokaziť, chovať sa akoby mala miesto mozgu slepačí vývar, rozhádať sa s celým svetom a priateľkou, s ktorou sa hádať ani nedá a  (SPOILER:) zničiť čokoládovú fontánu.. Musí padnúť na čokoládovú fontánu úplné dno, aby sa mala od čoho odraziť.. (TK-V). Našťastie, kým som vyvenčil psíka, sebaľútosť hrdinky pominula a  priateľstvo a duševná rovnováha boli zachránené. Veľkým mínusom je záverečné hosťovanie kapely Wilson Phillips, ktorá zaspieva svoj najznámejší hit "Hold On"(vedeli ste, že je o víťazstve nad drogami?) a vy sa dve minúty trasiete strachom, kým tie nabalzamované mezopotámske strigy zmiznú z obrazu.
Brrr! Poďme k niečomu veselšiemu. V začiatkoch  filmu je čertovsky zábavná scéna, ktorá sa čo do expresívnosti takmer vyrovná Boratovmu nahému zápasu s Azamatom (uznajme im- predsa len ide o ženušky).  Ukážka číslo 1 je "Scéna výberu šiat v salóne", aby ste mali predstavu, čo sa v Bridesmaids cca deje (z komickej stránky): 




Exponát č.2 je hutný zostrih tejto scény, zemitá podstata. Tak lepšie vynikne existencionálna pravosť zažívaného, ten stud, dôstojnosti zbavená nástojčivosť.. Slovami jednej zo zúčastnených (hrala boubelku v
  Gilmorových dievčatách): "Lieta to zo mňa ako láva!"




Konečne sme sa my chlapi dozvedeli, prečo chodia dievčatá a ženy na toalety v dvojiciach (prípadne inom vyššom počte :o)  

Žiadne komentáre: