5. 9. 2012

Film: Neskrotná a nesympatická Rebelka / Brave

Keď Walt Disney pripravoval prvý celovečerný animovaný film- Snehulienka a sedem trpaslíkov- bál sa, že určité momenty (zablysnutie dýky, útek cez strašidelný des) môžu deti príliš vydesiť. Pixar, vo svojom prvom filme s hlavnou postavou ženského pohlavia,  útlocitné obavy nemá. Neskrotná ponúka hrdinku schopnú v zbraniach, či naturalistické mlátenie sa dobrého a zlého medveďa na život a na smrť.
Hlavným záporákom filmu ale nie veľký zlý medveď, legenda s ním spojená je v úzadí. Záporákom číslo jedna je puberta, ktorá plieska hlavnou hrdinkou.

..a také milé dieťa to bolo
Milá ryšavá dievčinka, princeznička Merida, ktorá mala rada luky (tzv. tomboy), vyrástla v trucovitú slečnu chrúmajúcu jablká a utekajúcu na koni z domu každú možnú chvíľu, „aby bola slobodná“. „Spútava“ ju jej matka, kráľovná, ktorá je skutočným vládcom fiktívneho škótskeho kráľovstva na úkor radosť dobráckeho kráľa, ktorého viac zaujímajú súboje a zábava. Kráľovná chce, aby Merida –ako budúca kráľovná- bola spôsobná, vedela rozmýšľať a komunikovať, stolovať a zaujať potenciálnych pytačov, čo prichádzajú do kráľovstva. Éta vsjo- celý konflikt.

Po vzore výbornej staršej disneyovky Brother Bear, sa niekto ocitne v zvieracej koži a niekto ho bude môcť/musieť chrániť. Tentokrát to nebude dlhá púť, len útek zo zámku a jedna spoločná rybačka. Správny smer srdcu ukážu, miesto polárnej žiary, modré bludičky. Počas pretiahnutej scény "Nasledovanie bludičiek" vás prepadne pocit, že tvorcovia sú bezradní a naháňajú stopáž (100min.).

Celý film v jednom obrázku

Staré nerozumie mladému a vice versa

Áno, zlá správa- Pixar nemá patent na dokonalé príbehy pre celé vekové spektrum, ako sa mi doteraz zdalo. Komu je určená Neskrotná?, rozmýšľal som, keď ani po hodine vo filme mi hrdinka nebola sympatická. Takú protivnú, odutú, zlostnú rozprávkovú postavičku som dávno nevidel. Mať takú dcéru, spravím z nej rozprávkové rizoto. V čom spočívala statočnosť z originálneho názvu? Čítal som tvrdenia vedcov, že ľudia s ryšavými vlasmi sú menej odolní voči bolesti. Čo sa nám zdá jednoduchý úkon, je pre nich hrdinstvom- možno tam je odpoveď. Jeden hoax dokonca tvrdí, že nemajú dušu :D Pri Meride to platí dokonale, niečo v jej pohľade /očí bez rias/ je creepy.

Na film od Pixaru má Neskrotná trestuhodne málo nadchýnajúcich momentov. Jedna scéna pri vodopáde. Dej sa odohráva v extrémne malebnom Škótsku. Jeho prekvitnutá symbolika a folkloristika, s výnimkou súťaže zdatnosti, zazvučí len okrajovo. Mohlo to byť dávne Írsko, Francúzsko a –pridať opliecka a ľajblíky- i Slovensko, okolie Nitrianskeho kniežatstva.
To, že má hrdinka na hlave 15.000 ryšavých, neustále animovaných prameňov vlasov, vlniacich sa ako elektrické hady, je zaujímavý, ale nepotrebný moment. Neskrýva v nich žiadnu supermoc, ani srandovné zvieratko (veselý mýval; gurážna voš), ktoré by posúvalo dej. Slúžia len na pochválenie sa tvorcov „aha, čo dokážeme.“ Chválim pekne urobené krky a kľúčne kosti.
Film stačí vidieť v 2D- väčšia časť deja je v noci, v tmavom lese, alebo v interiéri hradu. Malé deti si "pocvičia" angličtinu - slovenský dabing sa vykašľal piplať sa s piesňami. Vyznačuje sa i nehodiacim sa slovenským hlasom hlavnej hrdinky. Inde dobre vybratý hlas hrdinu vylepší, tu je to naopak.


Predajcovia prekrásneho merchandisingu si prídu na svoje
Uchopenie filmu sa mi naskytlo až pri záverečných titulkoch- na námete, scenári a réžii sa podieľa: Brenda Chapman. Pozrel som na Imdb a je to šťavnatá pani v najlepších rokoch. Má dcéru približne v pubertálnom veku.. Musí poznať to peklo! Preto sa Merida i jej matka pýtajú (každá zvlášť) kde robia chybu a prečo vzťah nefunguje. Preto sa rozhodne matku prekliať (univerzálna túžba násťročných) a je to matka/Brenda, ktorá nesie väčšiu obeť. Na dcére je len, aby si uvedomila, aká fajn osoba ju porodila, a že jej nikdy nespravila nič vyslovene zlé. Tento film je pre matky. 100 minút zadosťučinenia pre matky!

"Neprekľaj ma!" - "Uvidím"
PS: Na konci filmu zasvieti odkaz: "Dedicated to the memory of Steve Jobs, our partner, mentor and friend"- rozprávku okrem matiek MUSIA POVINNE vidieť aj appláci. Teraz rozmýšam, či to  chrúmanie jabĺk bola náhoda..






Žiadne komentáre: