29. 7. 2012

Čudá: Kráľovná a Olympijské hry




Videli ste ako senzačne Kráľovná otvorila Olympiádu:




Ladný zoskok si vyžiadal týždne tréningu,
a zdolanie mnohých prekážok:






Chvíľu sa uvažovalo o náhradnom riešení:


Ale kráľovná zaťala čeľuste a skákala ďalej:





















.. až kým režisér nebol na 100% spokojný:

Daniela má olympijského ducha aj mimo OH


20. 7. 2012

Film: Abraham Lincoln: Lovec upírov (dobrý dojem)

/Side note: mám už takmer plné zuby Janky, ktorá v Rádiu_FM zhodnotí 95% filmov, ako „bohužiaľ, nič, čo by stálo za to vidieť.. aj keď som to nevidela“. Sorry, Woody, ani tvoj posledný Do Ríma s láskou jej ale vôbec nesadol. Amazing Spiderman sa ltt chytal na ten s "Tomom" Maguireom. K dnešnej premiére Abrahama Lincolna- Lovca upírov zo seba s odporom ledva dostala celý názov.

Trailer:



Pre AL:LU na 100% platí Nomen omen. Jeho nomen je zároveň filtrom, ktorý do kina nepustí úzkoprsých festivalových vzdychačov, čo si neužijú žiaden film, ktorý nezdobia biele palmové ratolesti. Kamaráti, neklaňajte sa  bezhlavo festivalom, recenziám a cenám! Hitchock, Altman, Lumet, Fellini, Kubrick nezískali ani len toho žuvačkového Oscara. Nechajte sa viesť inštinktom. Ak máte chuť na zábavný, mierne hororový akčák, choďte naň!, i keď váš intelektuálne silnejší partner už na večer z hellshare ťahá tú odpornú Synekdochu New York. Vždy majte vo vrecku záložný plán, hovorí  hlavná postava dnešného filmu.


Kritikmi milovaný prequel k Punch-drunk love

Lincoln je príťažlivá osobnosť, Američanmi postavená na piedestál. Jeho politické úsilie, ktoré z neho v päťdesiatke spravilo strhaného zombie, dodnes vzrušuje. Disney bol posadnutý stvorením jeho animatronickej figuríny, homos fascinuje ako a s kým zdieľal lôžko. Napriek horám životopisov je v jeho živote dosť nejasností, čo naposledy dokázali štyria babráci z relácie Decoded /History Channel/, ktorí sa snažili (ne)vyriešiť jeho smrť.
Zatiaľ nevyriešili ani ho.. ričku zelenú


Dej v skratke
Matka malého Abrahama zomrie zubami upíra, čo z neho urobí zaprisahaného a doživotného lovca upírov, ktorí sú rozlezení po celej jeho krajine. Bude k tomu potrebovať pomoc oddaných druhov a krkolomnú zdatnosť desaťbojára. A roztočenú sekeru!


Pozitíva
Herecké výkony, napriek zvodom prevznešených posolstiev, neprešli do paródie. Najmilovanejšieho amerického prezidenta stvárnil Benjamin Walker, inak takto zaťko Meryl fuckin' Streep! Zvládol zahrať 19-až-56ročného muža sympaticky, k čomu mu pomohol  vizuál mladého Liama Neesona a neskôr podarená práca maskérov. Mary Todd, jeho manželku, ktorá na dobových fotkách pôsobí bodrácky až pudingovo, si zahrala Mary E. Winstead, geekom známa ako cyklámenová láska Scotta Pilgrima.., a Willisova dcéra v Smrtonosnej pasci 4.0. Jej Mary je činorodá a statočná, čo neskryjú ani krinolíny Adely Ostrolúckej. Keby sa Janka unúvala, mohla aspoň spomenúť, že film má, okrem relatívne neznámej mladej ústrednej dvojice, solídne obsadenie vedľajších postáv- Rufus Sewell(Dark City!!), Dominic Cooper, Marton Csokas. Potešil ma i Alan Tudyk(Firefly!!).

3D, kontrast a jas, boli, na film odohrávajúci sa čiastočne v šere, tak na jedna mínus. Páčila sa mi použitá hnedastá farebná paleta starých dagerotypií. Výprava je na uchádzajúcej úrovni, väčšina rekvizít- od Lincolnovho mimoriadneho pevného cylindra, po kočiare, drevenice a budovy, pôsobí uveriteľne dobovo. Film mal totiž malý rozpočet, stál, na letný blocbuster, skromých 69mil.dolárov a zatiaľ zarobil len polovicu. Predchádzajúci počin režiséra Timura Bekmambetova, rovnako absurdný a pokleslý Wanted, celkovo zarobil takmer päťnásobok svojho rozpočtu. (Ale ten mal obrovskú výhodu v podobe Angeliny Jolie šoférujúcej žiguli.)

"Pohovorme si o 13.dodatku z mojej perspektívy!"

Narábanie s upíriou mytológiou vrátilo upírom česť, o ktorú ich obral hnusoidný Edward Cullen a celý jeho vymaľovaný klan nepodarkov. Aj niektorí tunajší upíri po doskoku trapne zapózujú, ale zdajú sa byť o pár  tried nebezpečnejší ako upíri vo Van Helsingovi a porovnateľní s Bladeom. Upíri z čias Lincolna sa navyše miešajú do politiky, lebo tá znamená moc a podrobenie. Usmejete sa- ale to nie je nič nové, politici vždy cicali ľuďom krv.. Ale keď sa pozeráte na špliechanie čiernočervenej krvi, alebo na pivnicu plnú výživných viselcov (mimoriadne desivé sekundy), nadobúda to spojenie grády. Film štedro napĺňa čašu ľakačiek, údivu aj očarenia. Scéna s lovcom naháňajúcim upíra uprostred tryskajúceho stáda koní je na hranici technického zázraku. Prekonáva aj akčné vyvrcholenie "vlak na horiacom moste" a.. ostane v hlave nadlho. Oddych od akcie a hluku je divákovi dopriaty počas obligátneho ľúbostného blíženia a počas premeny Abrahama-pomocného-obchodníka na Abeho-vodcu národa. A hop, už sa skáče do najvyššej politiky a Občianskej vojny, ktorej stručný náčrt by bol na 10 strán, a kedže dejepis každého, vrátane mňa, "baví", spomeniem len, že proti Lincolnovmu pokrokovo zmýšľajúcemu severu stál otrokársko-upírsky Juh, a že slávna bitka pri Gettysburgu bola v réžii armády upírskych vojakov. Na to však nie sú dôkazy.. lebo.. uch.. ani vtedy upírov nebolo možné zachytiť na foto materiál.
Nechýbalo veľa, a namiesto obéznych optimistov by bola Amerika("murica") krajinou príšer so špicatými zubami. A možno celý svet ..
Užil  som si ohýbanie, až  vykĺbovanie  historických súvislostí, nepresnosti a sem-tam prekvapivé použitie faktu, len aby sa pôvodný nápad pricical a rástol.



Negatíva
WTF záver a la film Interview s upírom. Posledných pár sekúnd zlomí vizuál a dej dovtedy predstaveného a i keď vyzerá ako producentom zbúchaná prekrútka po tom, čo prvá reakcia skúšobného publika nedopadla skvele, je rovnaký ako v knihe, podľa ktorej film vznikol. Nevadí, cestou z kina som si vymyslel pár vlastných záverov, všetko OK.
PS: Zaujímalo by ma, čo si o filme počas jeho sledovania myslel americký divák. Niekto bol možno pobúrený (Gettysburg), ale predpokladám, že drvivá väčšina sa Abrahamom bavila, ako by sa bavil povznesený slovenský divák na filme Ľudoví Štúr: Škrtič vodníkov, či Gustáv Kazimír Zechenter-Laskomerský: Zabijak grgulíc a rusaliek.. Anička Jurkovičová: Žnica permoníkov. Dobre, končím :D

12. 7. 2012

Čudá: Najužitočnejší produkt roka! (White people problems)

Neviem si predstaviť, kto si dvojdielnu Stierku na omrvinky kúpi. Okrem pipiny, čo má obrovskú kuchyňu s bezodnými šuplíkmi, do ktorých sa, okrem splnených snov o zlatokopectve, zmestí nekonečné množstvo farebných hlúpostí na 1 použitie.



Striebro získava mlynček - Lúpačka hrášku (zhodný výrobca).
Lebo- isto poznáte ten pocit: kuchyňa plná šťavnatých krikľavozelených strukov hrášku a vy za ten svet neviete, ako sa dostať k sladkým guľôčkam!

Nechajme prehovoriť výrobcu horkej novinky: "Neohrabané ručné lúpanie hrášku je minulosťou, rovnako ako večne zelené prsty od strukov a rozpučených guľôčok. ..verte alebo nie, ale štvrť kila zelených guľôčok nalúpete v okamihu, stačí doslova lusknúť prstami!" Koľko okamihov budete čistiť lúpačku, výrobca neuvádza.

10. 7. 2012

Čudá: Ďžemyho viacfunkčný dar fanynkám



PS: Teším sa, až sa na náš trh dostanú Džemyho džemy  /Jamie's Jams?/
PS2: Snáď tu Džemyho rada uspeje, v Británii sú ženy z jeho produktov paf:


9. 7. 2012

"No to snáď nie!!?" (White people problems)


Vraciam sa domov a na našom vchode odkaz č.385. Zvyknem dvere otvárať hlavou, toto ma vyhodilo z rytmu :D




Update: Odkaz č. 386. Môj Vchod chodí na môj blog (a nemá zmysel pre humor):


7. 7. 2012

Čudá: LEGO zvieratká a jedno "WTF stvorenie"

V banskobystrickej Europe je senza výstava Lego plastík. Dieťa (teda ja) chodí okolo a hovorí si:

"Aha macko!"

"havko.."

"mačička.."

"jašteričky.."

"Dráč.. Héj, tak moment!?"










3. 7. 2012

Čudá: Well played Sloboda zvierat, well played



Billboard, ktorý na ružinovskej lúke vykvitol, len čo sa tam zahniezdil a šapitó začal stavať cirkus Jo-Joo





Výstava: Medvede bez hraníc / United Buddy Bears

V Poluse(BA) na prízemí je výstava cik/cak plastík charitatívnych medveďov na stoličkách , ktoré vo svete šíria myšlienku tolerancie, vzáj.úcty a pochopu medzi národmi. V SR: ak si niektorého odkúpite, podporíte slovenských paraolympionikov. No.. "odkúpite". Je to len symbolické odkúpenie- keď som medveďa chcel odlomiť od stoličky a zdvihnúť, že si ho odnesiem, bol zrazu problém..

Ten vľavo je celý z malty


POZOR neprehliadnite! Na 1.poschodí je súvisiaca Výstava detských kresieb-omaľovániek medveďov! Vcelku príšerné, nereálne optimistické, samé dúhové disney motívy. Len jedna-jediná kresba sa vymykla priemeru. Jedine Gabika Hurbanová asi videla medveďa i inde ako v seriáli Starostlivé medvedíky. Oceňujem realizmus a dramatično:


Bonus (lascívny 4% bear):


Bonus2 (Eko komiks, ekomiks):

Space MousePanda playing basketball with moon